Салуки

Характеристики

- древна порода
- свещени животни
- бързи
- чувствително
- интелигентно

Активност

Интелигентност

Приятелски настроено

Привързаност

Гласовитост

Сподели в:

  Салуки е една от най-старите одомошени породи кучета в света. Археолози са открили мумифицирани салукита в египетските гробници до фараоните. Според исляма представителите на породата са били дар от Аллах и поради тази причина не се продавали, а само се подарявали в знак на приятелство или благодарност. Известни още и със своята бързина, те са били отглеждани за лов на газели.
  Салуки има слабо и елегантно тяло, покрито с мека дълга или къса козина. При някои представители тя е по-дълга по ушите, опашката и крайниците. Окраската се среща в бяло, кремаво, бежаво, червено, жълто кафяво, злтисто и черно. Може да бъде и в комбинации от черно и жълто кафяво или бяло, черно и жълто кафяво. Височината на представителите варира от 58 до 71 см, а теглото им – от 13 до 30 кг. Главата е наклонена, с издължена муцуна, широки скули, тъмни, изразителни очи и висящи, дълги уши. Опашката и шията са дълги.
  Салуки е интелигентно, чувствително, мило и любопитно куче, което се привързва много към своите стопани. Дългите периоди, в които трябва да бъде само, не му се отразяват добре. Разбира се добре с децата в семейството. Към непознати се държи резервирано, а компанията на други домашни животни не е препоръчителна, тъй като има силно развити ловни инстинкти. Представителите на породата се поддават бързо на обучение, но трябва да се използват само положителни техники. Те могат лесно да се отегчат, за това трябва да се правят разнообразни упражнения. Няма да се чувстват добре, ако бъдат отглеждани в апартамент, тъй като са много енергични и имат нужда от свободно пространство. Ако грейхаундът е спринтьорът сред кучетата, салуки е маратонецът, тъй като има много голямо сърце. Продължителността на живота му е около 12 години. Предразположено е към дисплазия на тазобедрената става, проблеми с очите, щитовидната жлеза и сърцето, и канцерогенни образувания. Поддръжката на козината е елементарна. Необходимо е ушите да се почистват редовно, за да не се развият инфекции.


Но всяко правило си има изключение, за това нормално някои представители да не отговарят на описаните характеристики.Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори