Пиринейска овчарка

Характеристики

- рядко срещано
- лоялно
- смело
- чувствително
- добро здраве

Активност

Интелигентност

Приятелски настроено

Привързаност

Гласовитост

Сподели в:

  Родината на пиринейската овчарка е Франция. Нейните представители са добри помощници на фермерите при пашата на стадата с добитък. Днес това е рядко срещана порода.
  Пиринейската овчарка има атлетично тяло, с правилни пропорции, покрито с мека или по-дълга и груба на допир, водоустойчива козина. Окраската се среща в бежово, медно, жълто кафяво, сиво, бриндъл или в черно. Височината на представителите варира от 38 до 54 см, а теглото им – от 6 до 14 кг. Главата има клиновидна форма, с тъмни, бадемовидни очи и малки уши, покрити с козина. Опашката се носи на долу.
  Пиринейската овчарка е лоялно, смело, интелигентно и енергично куче, което се привързва основно към един член от семейството. Има развити защитнически инстинкти и поради тази причина се държи подозрително с непознати. Разбира се добре с други домашни животни и деца, с които е израснала. Пиринейската овчарка не е подходяща порода за хора, които нямат опит в отглеждането на кучета. Необходима е ранна, правилна социализация. Възпитанието трябва да става, чрез използването на положителни техники, тъй като представителитена породата са чувствителни. Те няма да се чувстват добре в апартамент, тъй като имат нужда от много движение. Продължителността на живота им е около 15 години. Предразположени са към дисплазия на тазобедрената става и очни проблеми, но като цяло са здрави кучета. Необходимо е козината да се сресва редовно, за да изглежда добре.


Но всяко правило си има изключение, за това нормално някои представители да не отговарят на описаните характеристики.Ключови думи:

пиринейска овчарка

Домашни любимци от тази порода:

Все още няма регистрирани домашни любимци от тази порода!

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори