Норвежки лундехунд

Характеристики

- много рядко срещано
- има шест пръста на лапите
- енергично
- притяелски настроено
- ловни инстинкти

Активност

Интелигентност

Приятелски настроено

Привързаност

Гласовитост

Сподели в:

  Родината на норвежкия лундехунд, както личи от името му е Норвегия. Представителите на породата са били използвани главно за лов на кайри – морски птици от сем. Чайкови. През 19 в. обаче тези птици станали защитени от закона, защото популацията им силно намаляла. С този факт намалява и интереса към норвежкия лундехунд. Днес това е много рядко срещано куче.
  Представителите имат правоъгълни, малки, компактни тела, покрити с къса и груба на допир козина. Окраската се среща в комбинация от бяло, жълто, червено-кафяво, сиво и черно. Височината им варира от 30 до 38 см, а теглото им е около 6 – 7 кг. Главата има клиновидна форма, очите са дълбоко поставени и кафяви на цвят, ушите са изправени и в сравнение с на другите породи, са по-подвижни. Характерна особеност на норвежкия лундехунд са шестте пръста на лапите. Опашката се носи или навита над гърба или на долу.
  Кучетата от тази порода са енергични, игриви и приятелски настроени. Те се привързват много към своите стопани. Разбират се добре с деца и други домашни животни, с които са израснали. Могат да бъдат много упорити и своенравни, поради което не са подходящи за хора, които нямат опит в отглеждането на кучета. Норвежкият лундехунд няма да се чувства добре, ако бъде отглеждан в апартамент. Той има нужда от много движение и свободно пространство. Подходящо жилище за него е къща с голям двор, където да изразходва енергията си. Средната продължителност на живота му е около 12 години. Преразположен е към проблеми с храносмилането. Поддръжката на козината е елементарна.


Но всяко правило си има изключение, за това нормално някои представители да не отговарят на описаните характеристики.Домашни любимци от тази порода:

Все още няма регистрирани домашни любимци от тази порода!

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4259

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 95

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори