Норвежки елкхаунд

Характеристики

- древна порода
- лоялно
- приятелски настроено
- добър пазач
- ловни инстинкти

Активност

Интелигентност

Приятелски настроено

Привързаност

Гласовитост

Сподели в:

  Историята на норвежкия елкхаунд започва преди много векове. Представителите на породата са служели на скандинавските фермери и на викингите като добри кучета пазачи, помагали са им при лова и са теглели шейните.
  Норвежкият елкхаунд има пропорционално тяло, с квадратна форма и средни размери. Козината му е къса и гъста, като може да бъде мека или груба на допир. Окраската се среща в сиво по тялото и черно по муцуната. Височината на представителите варира от 45 до 54 см, а теглото им – от 18 до 28 кг. Главата има широки скули, издължена муцуна, тъмни очи и изправени уши. Опашката се носи навита над гърба.
  Норвежкият елкхаунд е приятелско настроено и лоялно куче, което се привързва много към своите стопани. Разбира се много добре с деца и други домашни животни. Към непознати се държи резервирано. Представителите на породата обичат много да лаят. Те ще се чувстват добре, ако бъдат отглеждани в апартамент, но трябва редовно да се извеждат на продължителни разходки. Топлите климатични райони не са подходящи за тях, тъй като имат много гъста козина и лесно могат да получат топлинен удар. Средната продължителност на живота им е около 15 години. Предразположени са към дисплазия на тазобедрената става, затлъстяване и проблеми с очите и щитовидната жлеза. Поддръжката на козината е лесна – необходимо е само ежеседмично сресване.
 


Но всяко правило си има изключение, за това нормално някои представители да не отговарят на описаните характеристики.Домашни любимци от тази порода:

Все още няма регистрирани домашни любимци от тази порода!

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4259

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 95

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори