Португалска естрела

Характеристики

- интелигентно
- лоялно
- защитнически инстинкти
- добър пазач
- добро здраве

Активност

Интелигентност

Приятелски настроено

Привързаност

Гласовитост

Сподели в:

  Родното на португалската естрела е районът около планината Естрела, в Португалия. Това е една от най-старите породи кучета в своята родина. Представителите ѝ са добри кучета пазачи на стадата с добитък. Днес това е популярна порода в страните от Западна Европа и все още рядко срещана в Северна Америка.
  Португалската естрела e мощно и голямо куче. Височина на представителите на породата варира от 62 до 72 см, а теглото им от 30 до 50 кг. Главата има заоблени и широки скули. Очите са със средни размери и овална форма. Срещат се в амбър или тъмно кафяво. Ушите са малки, поставени високо, с триъгълна форма и заоблени връхчета. Шията е къса и дебела. Опашката е дълга и леко навита в края. Козината може да бъде и къса и дълга, права или вълниста, но никога къдрава. Около шията и гръдния кош, тя е по-дълга и образува грива. Окраската се среща в бежаво, сиво и бриндъл, като са възможни и бели петна.
  Португалската естрела е интелигентно и лоялно куче, което се привързва към своите стопани. Тя изгражда специална връзка със семейството и трудно се приспособява, ако се наложи да смени стопаните си. Разбира се добре с деца и други домашни животни, с които е израстнала. Има силно развити защитнически инстинкти, което я прави добро куче пазач. С непознати се държи резервирано и предпазливо, като винаги е готова да защити стопаните си. Това не е подходяща порода за хора, които нямат опит в отглеждането на кучета, тъй като предствителите могат да бъдат много упорити. Португалскта естрела няма да се чувства добре, ако живее в апартамент, защото има нужда от свободно пространство. Средната продължителност на живота ѝ е между 9 и 15 години. Като цяло има добро здравословно състояние, но както всички големи породи, e предразположенa към дисплазия на тазобедрената става. Поддръжката на козината на дългокосметите представители се изразява в редовно сресване, а на късокосметите – само от време на време.


Но всяко правило си има изключение, за това нормално някои представители да не отговарят на описаните характеристики.Домашни любимци от тази порода:

Все още няма регистрирани домашни любимци от тази порода!

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4258

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 93

  Гласове: 46

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори