Холандска овчарка

Характеристики

- полицейско куче
- рядко срещано
- лоялно
- приятелски настроено
- защитнически инстинкти

Активност

Интелигентност

Приятелски настроено

Привързаност

Гласовитост

Сподели в:

  Родината на холандската овчарка е Холандия, както личи от името ѝ. Тя е роднина с белгийската овчарка и използвана главно като пазач на стадата с добитък във фермите и като полицейско куче. Това е сравнително рядко срещана порода.
  Холандската овчарка има мускулесто тяло, с правилни пропорции. Височината ѝ варира от 55 до 64 см, а теглото – от 25 до 30 кг. Муцуната е издължена, носът и очите са черни на цвят, а ушите имат триъгълна форма и са изправени. Шията е дебела, а опашката виси на долу. Козината ѝ се среща в три разновидности – дълга, къса и груба. Цветът на окраската може да бъде син, бриндъл, сребърен, сив, златист или жълт.
  Холандската овчарка е лоялно и приятелски настроено куче, което се привързва към своите стопани. Това е интелигентно куче, което се поддава на обучение и бързо запомня нови команди. Има развити защитнически инстинкти, което я прави добро куче пазач. Разбира се добре с по-големи деца и други домашни животни. Представителите на породата ще се чувстват добре в апартамент, ако се разхождат редовно и им се осигуряват разнообразни упражнения. Те са щастливи ако им се възлагат различни задачи или правят компания на стопанина си при джодинга. Това не е подходяща порода за хора без опит в отглеждането на кучета. Продължителността на живота на холандската овчарка е средно между 12 и 14 години, а здравословното ѝ състояние е отлично. Като всички големи породи и тя е предразположена към дисплазия на тазобедрената става. Поддръжката на козината се изразява в сресване от време на време. Къпането трябва да става, само когато е неизбежно.


Но всяко правило си има изключение, за това нормално някои представители да не отговарят на описаните характеристики.Домашни любимци от тази порода:

Все още няма регистрирани домашни любимци от тази порода!

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4259

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 95

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори