Европейска късокосместа котка

Характеристики

- различни окраски
- различни характери

Активност

няма данни

Интелигентност

няма данни

Любопитство

няма данни

Привързаност

няма данни

Гласовитост

няма данни

Сподели в:

   Произходът на еврoпейската късокосместа котка се свързва с времето на императорски Рим. Когато римляните разпространявали своята култура в Европа, те носели със себе си и котките си. Именно тези котки дават началото на европейската късокосместа порода. Тя е призната от ФИФЕ, но от американските клубове – не.
   Европейските късокосмести котки имат различни окраски. Те се срещат най-често в Чехия, Словакия и техните съседи. Обитават и градовете и селата. Поради многобройните кръстоски те не могат да бъдат използвани за селектиране на расови животни. Признати са 41 цветови варианта. По външен вид европейската котка прилича много на британската. Имат здраво, мускулесто и гъвкаво тяло. Доре развит е гръдният кош. Крайниците са средно дълги, лапичките са кръгли, опашката има средна дължина. Главата е овална. Носът е равен със средна дължина. Имат големи бузи. Ушите са средно големи. Очите са кръгли и широко отворени, с тъмнооранжев, жлълт, зелен, син или бакър цвят. Вратът е дебел, със средна дължина. Козината е къса и гъста.
   Европейската късокосместа порода е подходяща за семейства с деца и с други домашни животни и за хора, които за първи път ще отглеждат котка. Някои представители са с тих и спокоен характер, други са шумни и много активни. Това се дължи на много кръстоски, в резултат на които се е обособила породата. Козината на тази се порода се поддържа лесно – един път седмично да се сресва.

Но всяко правило си има изключение, за това нормално някои представители да не отговарят на описаните характеристики.Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4261

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 97

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори