Селкирк Рекс

Характеристики

- уравновесен характер
- социална
- привързана
- добро здраве
- къдрава козина

Активност

Интелигентност

Любопитство

Привързаност

Гласовитост

Сподели в:

  Селкирк рексът, известен като котката в овча кожа, е домашна порода котка, получена в резултат на естествена мутация. През 1987 г. в Монтана, Канада домашната къдрава котка Мис Де Песто е кръстосана с мъжки персиец. В котилото имало 3 къдрави котенца и 3 с права козина. Така започва историята на селкирк рекса, кръстен на името на втория баща на неговата създателка. Това е и единствената порода котки, която носи името на човек. Нейният стандарт се оформя окончателно по-късно, с включването в генофонда ѝ на  хималайска, екзотична, американска късокосместа и британска късокосместа.  През 1992 г. породата е призната от TICA, а през 2000 г. и от CFA.

  На външен вид селкирк рексът прилича на ла перм. Разликата между двете породи е по-плътната и плюшена козина селкирк рекса. Тялото е със средни или големи размери, с добре развита мускулатура. Формата на главата е подобна на тази на британската късокосместа, но по-заоблена. Очите са големи и кръгли. Срещат се и двата варианта на козината – и дългокосмест, и късокосмест. Окраската може да бъде във всички цветове и комбинации.

  Поради добрия си и уравновесен характер селкирк рексът е подходящ за семейства с деца, за възрастни хора и домакинства, в които се отглеждат и други домашни животни. Това е много социална порода. Обича да е сред хора и се привързва към стопаните си много, но не изисква постоянно внимание. Не харесва да бъде оставянa самa за дълго. Козината не трябва да се сресва често, защото къдриците ще загубят формата си. Предразположена е към проблеми с бъбреците и слъзните канали, но се отличава с добро здравословно състояние. 
   Но всяко правило си има изключение, за това нормално някои представители да не отговарят на описаните характеристики.Домашни любимци от тази порода:

Все още няма регистрирани домашни любимци от тази порода!

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4259

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 95

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори