Курилски бобтейл

Характеристики

- отличен скачач
- малка опашка
- не линее
- привързана

Активност

Интелигентност

Любопитство

Привързаност

Гласовитост

Сподели в:

   Курилският бобтейл е ествена порода, т.е. за нейното създаване не се е провеждала специална селекционна програма. Нейната родина са Курилските острови и осторов Сахалин в Русия. Документирано е, че котки с къси опашки са обитавали тези острови още преди 200 години. В средата на 20 в. те били пренесени в централната част на Русия от войници и учени. Популярна в Еврора и призната е от ТICA, породата не е много известна в САЩ.
   Размерите на тялото на курилския бобтейл варират от средни до големи. Има добре оформена мускулатура. Крайниците са мощни и по-дълги от тези на другите котки, което определя и по-високия му ръст. Ето защо той може да се нарече най-добрия скачач между всики породи. Характерен белег на курилския бобтейл е малката, заоблена, приличаща на заешката, с форма на помпом опашка. Главата му е голяма. Има клиновидна форма със заоблени контури. Очите имат бадемовидна форма. Ушите са средно големи, имат триъгълна форма и са широки в основа и леко заострени в края. Срещат се двата варианта на космена покривка – дългокосмест и късокосмест. Козината не линее, благодарение на по-твърдия си горен слой. Тя е гъста, подобна на тази на сибирската, като около шията се оформя яка, а около краката панталонки. Срещат се традиционните разцветки на козината в таби или солид. Мъжките тежат около 8 кг, а женските около 4 – 6 кг.
   Курилският бобтейл е много интелигентна и игрива котка. Лесно се обучава и обича да гони, хвърлени предмети като кучетата. Приспособява се към присъствието на деца и други животни в домакинството. Привързва се към един член от семейството. Отличава се като “котка пазач”, и ако някой влезе без позволението на господарят му, той скача върху него. Има развит ловен инстинкт и не го е страх от водата.

Но всяко правило си има изключение, за това нормално някои представители да не отговарят на описаните характеристики.Домашни любимци от тази порода:

Все още няма регистрирани домашни любимци от тази порода!

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4258

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 93

  Гласове: 46

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори