Пикси боб

Характеристики

- много интелигентна
- търпелива с деца
- много възприемчива
- социална
- привързана

Активност

Интелигентност

Любопитство

Привързаност

Гласовитост

Сподели в:

   Породата пикси боб води началото си от средата на 80-те години на миналия век. Неговото развъждане започва в щата Вашингтон от Карол Ан Брюър. Тя спасила голям бездомен котарак без опашка, от когото съседската женска котка родила котенца. Именно от това котило произхожда породата пикси боб. Карол взела едно мъжко котенце от малките и го нарекла Пикси, което дало и името на новата порода.
   Пикси бобът е парадокс – много прилича на бобтейлите, нo ДНК тестът показва, че нямат роднинска връзка. Външният му вид много напомня на рис. Той има масивно тяло, с големи крайници и къса опашка. Мъжкарите тежат между 7 и 10 кг, а женските между 3,5 и 5,5 кг. Повечето представители на породата са късокосмести, но се срещат и дългокосмети. Формата на главата е крушовидна. Очите са бадемовидни, в златист цвят при възрастните. Окраската на козината е петнисто теби. Това е единствената полидактилна котка, призната от TICA. Обикновено котките имат по 5 пръста на предните лапи и по 4 на задните, но при полидактилните всяка лапа може да има по 7 пръста.

  Пикси бобът е подходяща порода за семейства с деца и за хора, които за първи ще отглежадат котка. Не е желателно в домакинството да има други котки, тъй като не харесва котешка компания. Характеризира се като една от най-търпеливите котки с деца. Силно се привързва към своите господари. Много обича водата и да се вози в кола. Пикси бобът е много възприемчив. Лесно се научава да върви на каишка и да играе с топчета. Хора, притежаващи тази порода, я определят като изключително интелигентна. Някои представители на породата лежат до входната врата, като кучетата, чакайки техния господар да се върне. Като малки често те не обичат да бъдат вземани в ръце, обичат да стоят в скута на собственика си или поне в същата стая. Това е много социална котка, която може да се депресира, ако не получава достатъчно внимание. Здравословното състояние на пикси бобът е отлично, а поддръжката на козината им елементарна. Ноктите трябва редовно да се подрязват.Но всяко правило си има изключение, за това нормално някои представители да не отговарят на описаните характеристики.Домашни любимци от тази порода:

princesa КАТЯ луци Маца-каца

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4256

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 92

  Гласове: 45

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори