Шартрьоз

Характеристики

- нежна
- спокоен нрав
- добро здраве
- ловец на мишки

Активност

Интелигентност

Любопитство

Привързаност

Гласовитост

Сподели в:

   Произходът на шартрьоза се свързва с манастира Кувен дьо Шартрьоз в Западните Алпи. Там монасите от картезианския орден създават породата през 1558 г. Тя се превърнала в любима тяхна котка, защото се справяла много добре с ловенето на мишки и поради тази причина те продавали само кастрирани котки. През миналия век – 1934 г. породата е стандартизирана, но неправилната селекционна дейност води до нейното приравняване през 1967 г. с британската късокосместа порода. През 1978 г. тя отново е обявена за самостоятелна порода, след проведена специална селекционна програма. Днес нейните представителите са един от националните символи на Франция.
   Шартрьозът има средно дълго, мускулесто тяло, покрито с много гъста – като вълна, синя козина. Главата е кръгла с ясно изразени брадичка и скули. Ушите са средно големи. Очите са големи и кръгли с златист или меден цвят. Крайниците са къси с овални лапи. Окраската е едноцветна във всички нюанси на синьото. Женските тежат около 3 – 4 кг, а мъжките около 5 – 7 кг.
   Шартрьозът е подходяща порода за хора, които за първи път ще отглеждат котка, за семейства с деца и за сами живеещи хора, които имат други домашни любимци. Той е нежен гигант, който е привързан много към господаря си. Поради спокойния си нрав може да се взима при пътувания. Много добър ловец на мишки е. Отличава се с добро здравословно състояние.

Но всяко правило си има изключение, за това нормално някои представители да не отговарят на описаните характеристики.Ключови думи:

шартрьоз

Домашни любимци от тази порода:

Myни

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори