Калифорнийска сияеща котка

Характеристики

- лесно се обучава
- социална
- енергична
- рядко боледува
- привързана

Активност

Интелигентност

Любопитство

Привързаност

Гласовитост

Сподели в:

   Идеята за създаването на калифорнийската котка се появила в началото на 70-те години на миналия век, след като писателят и ентусиаст Пол Каси посетил Африка. Там той се разочаровал от изтребването на леопардите и другите подобни котки, заради кожата им. Така той решава да създаде порода домашна котка, която да има подобна окраска на козината, като леопарда. За селектиране ползвал само домашни породи – абисинска, американска и британска късокосместа, сиамска и котки с петниста окраска от Египет и Мала Азия. И резултатът дошъл през 1986 г. – котка с екзотично излъчване. Днес породата е призната от Международната асоциация за котки.
   Калифорнийската сияеща котка има силно, атлетично тяло, къса козина на петна и походка на ловец, която издава дивото в нея. Главата е със средни размери. Очите са със светъл кехлибарен или тъмен меден цвят. Има широки, изпъкнали скули. Основният цвят на козината може да бъде червен, сребърен, бронзов, златист, син, кафяв или черен. Мъжките тежат между 6 и 7,5 кг, а женските между 4 и 5 кг.
   Калифорнийската сияеща котка е подходяща за семейства с деца, които вече ходят на училище, за хора които искат да имат котка с диво излъчване, но с характер на домашна котка. Лесно се обучава и се отличава с остър ум. Те са нежни, привързани към стопанина си, социални и енергични котки. Обича да стои на високи места. Може да бъде шумна, но може и да не бъде шумна. Има много добро здравословно състояние и рядко боледува.

Но всяко правило си има изключение, за това нормално някои представители да не отговарят на описаните характеристики.Домашни любимци от тази порода:

ღТомас ღ Мейси Пухченце Рокси

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори