Тонкинска котка

Характеристики

- социална
- активна
- изисква внимание
- гласовита
- отлично здраве

Активност

Интелигентност

Любопитство

Привързаност

Гласовитост

Сподели в:

   Тонкинската котка се е получила в резултат от кръстосването на сиамски с бирмански котки. Тя притежава тялото на бирманката и окраската на сиамката. Създадена е в Канада преди повече от 30 години. Там е и призната за първи път от котешка асоциация. Това се случва през 1971 г. Няколко години по-късно тя получава и шампионски статус от TICA и ACFA.
   Тонкинската котка средно голяма, късокосместа порода. Главата е сравнително малка с квадратна муцуна, ушите са широко разположени, наклонени напред и със заоблени краища. Очите са с бадемовидна форма и много изразителни. Имат синьо-зелен цвят. Крайниците са дълги и стройни, с малки овални лапи. Опашката е средна дължина, при някои представители е и по-дълга, заострена в края. Козината е къса и мека. Отметите върху нея контрастират с базисния цвят не толкова силно колкото при сиамката. Окраската е получила наименованието “норков тип”, тъй като по структура и цвят напомня на това животно. Американските стандарти разграничват четири базисни окраски: натурална – базисният цвят е светло кафяв, а петната са тъмно шоколадови, бакърена – базисният цвят е червено-кафяв, а петната са тъмно шоколадови, шампанско – базисният цвят е наситено бежов, а петната са светло кафяви, синя – базисният цвят е сиво-син, а петната са тъмносиви.
   Тонкинската котка е подходяща за семейства с деца и други домашни любимци, и за сами живеещи хора. Поради своенравния си понякога характер, желаещите да отглеждат такава порода трябва да имат опит в отглеждането на котки. Тя е много социална и има нужда от постоянно внимание. В противен случай може да направи много бели. Това е много интелигента, любопитна, игрива, гласовита и активна котка. Трябва да се кръстосва с котки от същата порода или от друга, която е активна колкото нея. Представителка на породата държи рекорда за най-голямо котило - 19 котета. Тонкинките са предразположени към гингивит, но имат дълъг живот и отлично здраве.


Но всяко правило си има изключение, за това нормално някои представители да не отговарят на описаните характеристики.Домашни любимци от тази порода:

Рамзес І Тоторо

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори