Сфинкс

Характеристики

- безкосмена
- игрива
- трудно се размножава
- рядко срещана
- интелигентна

Активност

Интелигентност

Любопитство

Привързаност

Гласовитост

Сподели в:

   Сфинксът е получен в резултат на естествена мутация през 1966 г., в Торонто, Канада, където в котилото на домашна котка се родило безкосмено коте. Наричан е още и лунна котка. Смята се, че безкосмести котки са имали още ацтеките, а по-късно и мексиканците.
   Представителите на тази порода всъщност не са съвсем голи – тялото им е покрито с много нежен мъх, а по протежение на гръбнака, по краката и края на опашката имат редки, с дължина около сантиметър кръгли косъмчета. Сфинксът няма сетивни косъмчета. Главата има клиновидна форма, носът е къс, очите са дълбоко раположени и леко скосени, с жълт или златист цвят, ушите са големи, широки в основата и леко заострени в краищата. Тялото е късо с тънки и стройни крайници, и тънка, заострена в края опашка. Окраската на козината може да бъде във всички цветови разцветки.
   Сфинксът е подходяща порода за семейства с деца, за сами живеещи хора, които имат и други домашни животни, но най-вече за хора с опит в отглеждането на котки. Той е изключително интелигентен и заема челното място в класацията за най-интелигентните породи котки, обича игрите и се привързва много към господаря си. Поради липсата на козина през зимата трябва да се пази от измръзване, а през лятото от слънчеви изгаряния. Трябва ежеседмично да се къпе, защото кожата му се омазнява. Сфинксът е рядко срещана порода, защото трудно се размножава.

Но всяко правило си има изключение, за това нормално някои представители да не отговарят на описаните характеристики.Домашни любимци от тази порода:

Muri Любчо Михайлов Джуниър

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 202

  Лакомства: 4252

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 90

  Гласове: 44

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори