Шотландска клепоуха котка

Характеристики

- добър нрав
- адаптивна
- привързана

Активност

Интелигентност

Любопитство

Привързаност

Гласовитост

Сподели в:

   Шотландската клепоуха котка е резултат на естествена мутация. Нейната история започва през 1961 г. в една ферма в Шотландия, където е намерена клепоуха котка - Сузи, приличаща на сова. В нейното котило се родили две котета, с уши като нейните. Съседният фермер, Уилям Рос осиновил едното коте и започнал програма за развъждане на тези интересни котки.
   Шотландската котка е широко разпростанена по целия свят. Американските организации на любителите на животни признаха породата през 1978 г., но ФИФЕ все още не я е признала, заради проблемите, които предизвикват клепналите уши – чести, инфекции, глухота и др.
   В шотландската клепоуха котка всичко е закръглено – тялото, главата, лапите. Женските представители тежат между 3 и 4,5 кг, а мъжките между 4,5 и 6,5 кг. Имат големи, изразителни очи. Космената покривка се среща във всички цветови окраски и в късокосмест и дългокосмест вариант. Тя плътна и елaстична. Опашката е дебела и средна на дължина. Всички малки котенца се раждат с прави уши, които след първия месец стават типичните за породата.
   Поради добрия си нрав, шотландската клепоуха котка е подходяща за семейства се деца, за сами живеещи хора с други домашни любимци и за хора, които за първи път ще отглеждат котка. Тя предпочита повече да спи в скута Ви, отколкото да играе. Лесно се адаптира към нова среда. Обича компанията на хора и много се привързва към стопаните си. Козината на дългокосместите представители трябва да се изчетква 2-3 пъти седмично, за да не загуби блясъка си. Редовно трябва и да се почистват ушите, защото породата е предразположена към ушни инфекции.

Но всяко правило си има изключение, за това нормално някои представители да не отговарят на описаните характеристики.Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4259

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 95

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори