Норвежка горска котка

Характеристики

- едра
- спокойна
- адаптивна
- дълга козина
- отлично здраве

Активност

Интелигентност

Любопитство

Привързаност

Гласовитост

Сподели в:

  Съществуват две версии за произхода на норвежката горска котка. Според първата през 16 в. са пренесени ангорски котки с кораби в Норвегия. В резултат на студените климатични условия козината им става по-дълга и по-плътна. Те са били добри ловци, които са хващали плячката си по дърветата, доказателство за кoето са острите нокти. Според втората версия за произхода на норвежката горска котка, тя е ангорски мутант на дивата котка Felis sivestris grampia, чийто представители може да се срещнат днес в Шотландия. От там тя е била пренесена от викингите в Норвегия. В норвежката митология тези котки са теглили каляската на богинята на любовта и плодовитостта Фрея. Те са били толкова големи, че най-могъщият бог в скандинавския пантеон - Тор не можел да ги вдигне от земята. Официално норвежката котка е призната през 1977 г.
  Представителите на тази порода са със снажно, издължено тяло и дълги крайници, като задните са малко по-дълги от предните. Главата има форма на равностранен триъгълник. Брадичката е масивна, а носът е издължен и прав. Ушите също са дълги, високо разположени, като външните им краища образуват прави линии със страничните очертания на главата. На края на ушите, подобно на рисовете, норвежките котки имат пискюлчета. Козината им се състои от два пластта – първият е къси гъсти косъмчета, а вторият е твърди и блестящи косми, които са мазни и водонепроницаеми. Характерен белег на норвежката горска котка са дългите косми по бузите, които образуват бакенбарди във формата на триъгълник, и по задните крайници, които образуват т.к. нар. панталонки. Окраската на козината се среща в различни цветове. Очите са зелени, златисти или медни. Норвежката горска котка е доста голяма – мъжките екземпляри тежат около 10 кг, а женските около 6 кг.
  Това е подходяща порода за семейства с деца и с други домашни животни, както и за хора без опит в отглеждането на котки. Норвежките котки са много мили и игриви, дори и в напреднала възраст. Те са интелигентни, спокойни и по-бързо се адаптират към околната среда в сравнение с другите породи котки. Разбират се много добре с деца и други домашни животни. Обичат да се катерят. Грижите за козината им се изразяват в ежеседмично сресване. Норвежката горска котка е предразположена към бъбречна недостатъчност, но като се радва на отлично здраве.

Но всяко правило си има изключение, за това нормално някои представители да не отговарят на описаните характеристики.Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори