Хавана

Характеристики

- привързана
- игрива
- рядко боледува
- рядко срещана

Активност

Интелигентност

Любопитство

Привързаност

Гласовитост

Сподели в:

   Хаванската котка е рядко срещана, изкуствено създадена порода. Това се е случило през 50-те години на миналия век. Група английски селекционери започват програма по възстановяването на изцяло кафявата котка, спряно между двете световни войни. Изполвани са за целта черни домашни, сийл и шоколад колор пойнт (типичната окраска) сиамски котки. Името си хаванската котка дължи на шоколадовия цвят на козината. През 1958 г. тя е призната като отделна порода – източно кафява котка. През 1971 г името на породата се сменя на хаванска, т.к цветът на козината й много наподобява цвета на хаванските пури и окраската хаванските питомни зайци.
  Козината на хаванките е лъскава, едноцветна във всички оттенъци на кафявото. Преливането към черното се счита за недостатък. Главата е издължена, клиновидна със скосено чело. Меката част на носа и мустаците са с цвета на козината, възглавничките на лапичките са розово-кафяви. Ушите са големи и широко разположени. При някои индивиди изглеждат много големи, защото от вътрешната част са много малко окосмени. Очите са леко дръпнати, с форма на бадем и наситен зелен цвят. 
   Котките от тази порода са подходящи за отглеждане от възрастни хора, които могат да отделят достатъчно време за домашния си любимец, за семейства с пораснали деца и за хора, които за първи път ще имат котка. Хаванската котка не обича кучета, поради тази причина идеята да се отглежда в такива домакинства не е добра. Лесно се привързва към определен член от семейството, но не отбягва и осталите. Тя е много интелигентна, общителна и игрива. Не обича да остава за дълго сама. Обикновено раждат между 2 и 3 котенца. Рядко боледуват и живеят сравнително дълго – 13-17 години.


Но всяко правило си има изключение, за това нормално някои представители да не отговарят на описаните характеристики.Домашни любимци от тази порода:

Fluffy

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4258

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 93

  Гласове: 46

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори