Сиамска котка

Характеристики

- шумна
- добра памет
- лесно се обучава
- дълъг живот
- добро здраве

Активност

Интелигентност

Любопитство

Привързаност

Гласовитост

Сподели в:

   Най-разпространена порода сред късокосместите до не отдавна беше сиамската котка. Нейната прародина е Тайланд, чието старо име е Сиам. Сиамката има древен, кралски произход, тъй като е била отглеждана само висшите класи - крале и духовници. Известни са много легенди за тази порода. Една от тях гласи, че тези котки били използвани за охрана на кралския дворец. Щом видели нарушител, те се впускали към него, впивали нокти в него и започвали силно да мяукат, за да дойде стражата. Кривогледството на сиамката се дължало на факта, че трябвало да пази една свещена ваза. Тя я обгръщала с опашка и я гледала постоянно втренчено. Така в крайна сметка станала разногледа. Според тогавашните вярвания нямало нищо съвършено и затова опашката на сиамката била пречупена. Първите сиамки – двойката Фо и Миа, били пренесени Европа през 1884 от британския консул ген. Оуен Голд. Няколко години по-късно сиамките достигнили и САЩ.
   Сиамките са късокосместа порода, със стройни и елегантни тяло и крайници. Лапите са малки и овални. Опашката е права и дълга със заострено връхче. Главата е средно голяма, пропорционална на тялото. Носът е прав и дълъг с малка, мека част. Ушите са големи и широки, разположени далече едно от друго. Очите са блестящи с тъмно син цвят. Имат форма на бадем и са широко разположени. Често срещан дефект при сиамките е изкривяване на очите. Козината на сиамките има акромеланична окраска – базисният цвят е различен от този на крайниците, опашката, окосмената част на муцунката и ушите. Сиамките са доста плодовити. Съзряват полово доста рано - около 5 - тия месец. Малките котета се раждат изцяло бели, като в последствие се оформя окраската им. Ако живеят в топло помещение окраската се забавя, като петната може и да не се появат, за разлика от тези които живеят на студено – при тях петната са по-наситени и козината става по-дълга.
   Поради темпераментния си характер, сиамката е подходяща за хора, които имат опит в отглеждането на котки. Компанията на други животни не ѝ пречи. Сиамските котки са изключително интелигентни и привързани към стопанина си, за разлика от други породи, които по-скоро се привързват към дома си. Притежават отлична памет и пословично любопитство. Лесно се дресират – научават се да се претъркалят по команда, носят различни предмети и свикват с нашийник – могат да бъдат разхождани. Трудно понасят самотата и са много „приказливи”. Обичат котешка компания, но предпочитат тази на човека. За разлика от други котки, сиамките не понасят шума. Отличават се с добро здраве и дълголетие – 15 – 20 год.

Но всяко правило си има изключение, за това нормално някои представители да не отговарят на описаните характеристики.Ключови думи:

сиамска котка, сиамка,

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори