Ирландски воден шпаньол

Характеристики

- рядко срещано
- най-високият шпаньол
- весело
- интелигентно
- хипоалергенно

Активност

Интелигентност

Приятелски настроено

Привързаност

Гласовитост

Сподели в:

  Родината на ирландския воден шпаньол е Ирландия, както личи от името му. Това е стара и сравнително рядко срещана порода. Представителите ѝ са най-високите и най-едрите шпаньоли. Те са много весели кучета, което ги прави приятна компания вкъщи.
  Ирландският воден шпаньол има голямо и набито тяло, покрито  с гъста, къдрава козина, подобна на тази на пудела. Окраската на козината е едноцветна и се среща само в ливър. Височината на представителите на породата варира от 51 до 58 см, а теглото им – от 20 до 30 кг. Главата е голяма, с издължена муцуна, малки, кафяви очи, с бадемовидна форма, къдрав перчам и големи висящи уши, покрити с къдрици. Гръдният кош е дълбок, а характерната камшичеста опашка се носи на нивото на гърба. Между пръстите имат ципи, които ги правят добри плувци.
  Ирландският воден шпаньол е весело, интелигентно, смело, бдително и енергично куче, което прави всичко с ентусиазъм. Той се привързва много към своите стопани и обича да е сред тях. Подходяща компания за него са по-големите деца и другите домашни животни, които е израснал. Към непознати се държи резервирано, но никога агресивно. Като цяло представителите на породата са тихи кучета, които лаят само когато е необходимо. Лесно се поддават на обучение, но понякога могат да бъдат упорити. Те няма да се чувстват добре, ако живеят в апартамент, тъй като имат нужда от много движение и свободно пространство. Най-подходящо жилище за тях е къща със средно голям двор. Продължителността на живота им е около 10 – 12 години. Предразположени са към дисплазия на тазобедрената, проблеми с щитовидната жлеза и очите, епилепсия и различни алергии. Поддръжката на козината се изразява в ежедневно сресване и редовно подстригване при професионалист. Кучетата от тази порода се скубят малко или въобще не се скубят, което ги прави подходяща компания за хора с алергии.


Но всяко правило си има изключение, за това нормално някои представители да не отговарят на описаните характеристики.Домашни любимци от тази порода:

Все още няма регистрирани домашни любимци от тази порода!

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори