Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Възпаление на ларингса (ларингит)

Уши, нос, гърло


Причини
  Основната причина за възпалението на ларингса е простудата. При ловните кучета, тя се получава като след продължителен лов, изморени те се напият със студена вода. При отглежданите в стайни условия кучета, тя се получава през по-студените сезони, тъй като в повечето случаи те са прекалено изнежени. Ларингитът се среща и при продължително вързани кучета или при такива, които при разходка се дърпат постоянно, тъй като от нашийника се травматизира ларингса. Като други възможни причини могат да се посочат продължителното лаене, вдишването на пушек, замърсен въздух, дразнещи прахове и др. Ларингитът протича и заедно с други болести като гана, бяс, болестта на Ауески, възпаление на носната лигавицата или глътката.
Клинична картина
  Клиничната картина на ларингита се характеризира с суха, дразнещна и болезнена кашлица, която в хода на болестта става влажна и продължителна. Появява се при рязка смяна на температурата – влизане или излизане от дома. Кучето усеща болка, прави опити да хапе и започва силно да кашля, при опипване на ларингса. Общото състояние на кучето като цяло не се влошава – то има апетит, няма температура и секреции от носа.
  Лечението се определя от ветеринар.

Сподели в:

Ключови думи:

възпаление на ларингса, ларингит, кашлица

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4259

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 95

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...