Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Дисплазия на тазобедрената става

Опорно-двигателна система


Причини:
  Дисплазията на тазобедрената става е генетическо обособено заболяване. По-податливи към него са големите породи като санбернар, нюфаундленд, немска овчарка, ротвайлер и др. Малките породи също могат да заболеят, но не показват признаци. Наднорменото тегло и прекомерните физически упражнения през периода на растеж, съчетани с генитическата предразположеност, са факторите, които предизвикават заболяването.
Клинична картина:
  При раждането тазобедрената става изглежда нормално, едва след 4-тия месец до 12-тия, се развиват патологичните изменения. Кучето започва да накуцва със задните крака или да поклаща при ходене. При натиск на задните части, тазът хлътва. Когато сяда, кучето не може да разпъне напълно краката си поради болката. Настъпването на куцунето не може да се предвиди – при някои представители то настъпва в млада възраст, при други може и да не настъпи. В хода на заболяването започва да се развива и артрит. Диагностицирането се извършва чрез рентгеново изследване, но ако женската е разгонена или бременна не трябва да се прави, тъй като тогава са възможни сублуксации, които са функционални. Лечението се назначава след преглед с ветеринар – може да бъде медикаментозно или хирургично.

Сподели в:

Ключови думи:

дисплазия на тазобедрената става

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...