Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Синдром на Къшинг

Ендокринна система


Причини:
  Синдромът на Къшинг представлява трайно увеличени нива на гликокортикостероидите в организма. Като причичини могат да се посочат туморите на надбъбречната жлеза или тяхната хиперплазия, тумори на хипофизата и приемането на гликокортикостероиди като лекарства . Среща се рядко, като заболелите са предимно от породите пудел, немска овчарка, териерите като цяло, бигъл, голдън ретривър, дакел, лабрадор ретривър и боксер.
Клинична картина:
  Признаците синдромът на Къшинг може да се сбъркат с признаците на остаряване. Клиничната картина на заболяването се характеризира с повишен апетит, често приемане на вода и уриниране, недостиг на въздух, повишено кръвно налягане, мускулна слабост, провиснал стомах вследствие отслабения мускулен тонус и преразпределение на мазнините в областта на стомаха, разстройство на нервната система, безплодие при женските и атрофия на тестисите при мъжките. Кожата става суха и потъмнява. В основата на ушите и по задните лапи се появяват симетрични оплешивявания. Организмът става податлив към инфекции и образуване на кръвни съсиреци. При липса на лечение може да се стигне до диабет, застойна сърдечна недостатъчност, бъбречна и чернодробна недостатъчност, също така и хронични заболявания като хипотиреоидизъм, инфекциозни заболявания на кожата, ушите, венците, очите и пикочния мехур. Прогнозата за изхода от болестта не е благоприятна – животът на кучето може да се продължи с около две години при провеждане на медикаментозно лечение и спазване на подходяща диета.

Сподели в:

Ключови думи:

синдром на къшинг

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4261

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 97

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...