Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Тетанус

Инфекциозни болести


Причини
  Причинител на болестта е бактерията Clostridium tetani. Бактерията може да проникне в организма през отворени рани, наранена или изгорена кожа от почвата или от ухапване от заразено животно. Тетанусът не се среща често при кучетата.
Клинична картина
  Инкубационният период на болестта може да продължи от 2 до 14 дни. Заразеното куче след изтичане на инкубационния период променя поведението си – става много страхливо и се стряска от всичко. Походката му е вдървена. След това се появяват мускулните спазми – крайниците се опъват напред, устните се отдръпват, третият клепач пада. По време на спазмите кучето е в съзнание. С тяхното засилване дишането се затруднява. Кучето става чувствително към силна светлина, шум или докосване. Телесната температура не е повишена. Преди настъпването на смъртта тя се повишава.
   Лечението на тетануса не се провежда в домашни условия. Необходима е спешна ветеринарна помощ. Може да се стигне до фатален край в следствие на парализата на дихателните пътища и сърцето.

Сподели в:

Ключови думи:

тетанус, бактерия, clostridium tetani

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...