Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Гана (кучешка чума)

Инфекциозни болести


Причини
  Ганата е опасна и силно заразна болест, която се причинява от вирус. Човекът не боледува, но е преносител на заболяването. Най-често боледуват кученцата на възраст от 2 месеца до 1 година. Бозаещите и отбитите до 15 дни кученца имат имунитет, изграден от приеманото мляко от майката и не могат да се заразят. Болестта се предава чрез носните секреции, изпражненията, урината, инфектирана храна или вода, от постелката и всички предмети, използвани от болното куче. Непълноценното хранене, простудата и умората са факторите,които допринасят за по-лесното заразяване на животното.
Клинична картина
  Болестта се развива след инкубационен период от 7 до 12 дни и протича от няколко дни до 1 – 2 месеца. Процентът на смъртността е висок, а озравелите животни остават с трайни увреждания – глухота, слепота, загуба на обонянието, парези, парализи, припадъци и изменения по кожата. Има няколко основни форми – очна, белодробна, стомашно-чревна, нервна и кожна, които не протичат самостоятелно, а комбинирано. Острото развитие на болестта се характеризира с повишаване на телесна температура над 40°С, загуба на апетит, потрепервания и спазми на мускулатурата. Кучето предпочита да стои само на тъмно и умира след 2-3 дни, без да се развият класическите признаци на заболяването. Белодробната форма протича често в комбинация с очната. Телесната температура се повишава над 40°С, апетитът силно намалява, кучето е отпуснато, очите се възпаляват, от тях започва да излиза гноен секрет, клепачите отичат и се слепват, а понякога се образуват и язви по роговицата. Заедно с това се възпаляват и дихателните пътища и белия дроб. Появяват се кашлица, хрема, затруднено и учестено дишане и ускорена сърдечна дейност. Кучето е много жадно. За стомашно-чревната форма на ганата са характерни пълната загуба на апетит, повръщането и опитите за повръщане, диарията и силното обезводняване. За нервната форма са характерни нервно-мускулните спазми и контракции, парезите и парализите, припадаците. Кучето е или възбудено или потиснато. Тази форма се явява като крайна на другите и обикновено завършва със смърт. Когато ганата протича по-дълго време, се развива и кожната ѝ форма, която се характеризира с появавата на дребни червени пъпки, петна и възелчета по вътрешната част на бедрата и по корема, които по-късно се превръщат в гнойни мехурчета.
   Кучетата могат да се предпазят от това коварно заболяване чрез поставянето на ваксинация всяка година.

Сподели в:

Ключови думи:

гана, кучешка чума, заразна болест

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...