Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Рахит и остеомалация

Опорно-двигателна система


Причини
  Основна причина за развитието на рахита при малките кученца и остеомалацията при възрастните е липсата на достатъчно витамин D, калций и фосфор в менюто. Ако то е изпълнено само с месо без кости, тестяни продукти и кучешка галета, заболяването се появава и развива много бързо. Липсата на слънчева светлина също води до аномалии в растежа при малките кученца. Предраположени към тези заболявания са кучета от по-едрите породи като санбернар, немски дог, боксер и др.
 
Клинична картина
  Първият признак на заболяванията е промяна в апетита на кучето. Отначало те са капризни към храната, а по късно придобиват извратен апатит, ядейки трева, стените в къщата, изпражнеията си и др. По-късно се появява диария. Костите започват да се променят. Те стават меки и се изкривяват под буквите Х или О, а гръбначният стълб се изкривява надолу, нагоре или в страни. Кученцата не се развиват нормално – главата им е голяма, а крайниците освен, че са криви, остават къси, ставите им се удебеляват и стават болезнени на пипане. Поради тази причина болните кучета не искат да се движат, а предпочитат да лежат дълго време на едно и също място. Много характерен белег е образуването на т. нар. “рахитична броеница” – удебеляване на местата между костната и хрущялната чст на ребрата. Зъбите се разклащат и опадат много често. Заболелите кучета са по-изнервени и раздразнителни. Болните представители са по-податливи на други заболявания.
  Заболяването се диагностицира с рентгеново изследване на костите. При ненавременно лекуване, костните изменения не изчезват. Лечението се състои в витамин D2, инжектиране или орално приемане на калций и фосфор. В менюто на малките кученца трябва да присъстват черен дроб, пресни кости, месо-костно брашно, прясно месо, млечни продукти и др. Добър лечебен ефект има продължителното излагане на слънце или облъчването с кварцова лампа.

Сподели в:

Ключови думи:

рахит, остеомалация

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...