Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Алопеция (опадване на космите)

Кожни заболявания


Причини
  Причините за опадването на космите могат да бъдат различни. При някои представителите алопецията е вродена. Голяма роля имат недостигът на витамини, микроелементи, минерали, разтройството във функциите на някои жлези с вътрешна секреция – хипофизната, щитовидната и нервната система. Алопецията често се дължи на възрастта на кучето.
Клинична картина
  Клиничната картина се характеризира с опадване на космите по гърба, като окосмени остават само холката, крупата и опашката. При локалната форма на заболяването космите опадат на кръгли и неголеми места, често симетрично разположени. Кожата в хода на заболяването остава непроменена.
  Вродената форма на алопецията за съжаляние е нелечима. Лечнието на придобитата форма се обуславя от причините, които са я предизвикали. Препорчва се редовно, основно почистване на кожата, като се избягва употребата на сапун, редовно извеждане на слънце, приемане на богата на витамини А и В храна и ограничаване на месото в менюто. Преди да се приложат изписаните препарати за стимулиране растежа на космите, засегнатото място трябва да се масажира с парче плат или немного мека четка.

Сподели в:

Ключови думи:

алопеция, опадване на космите

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...