Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Панлевкопения

Инфекциозни болести


Причини
   Панлевкопенията е силно заразно вирусно заболяване, което се пренася чрез директен контакт със заразени животни и секрециите им. Други начини за инфектиране са замърсени съдове за храна и вода, дрехите и ръцете на персонал, грижещ се болни котки и боксовете на новородени котета. Вируса е много устойчив и може с месеци да живее в килимите и мебелите. Обикновените дезинфектиращи препарати не могат да го унищожат. Единствено към разтвор с белина не е резистентен. Преболедувалите котки могат да станат виросоносители в продължение на седмици и да се превърнат в разпространители на болестта. Малките котенца могат да се родят с тази болест или да я придобият след раждането.
Клинична картина
   Първите симптоми на болестта са повишена ректална температура, загуба на апетит и депресия. Котката повръща често жълта пенеста течност, а изпражненията са жълти и кървави. Коремът е болезнен. При малките котенца и рядко при възрастните, болестта се развива много бързо и завършва с фатален край. За определяне на диагнозата трябва да се изследва и кръвта. Ако кръвната картина показва намалено ниво на белите кръвни клетки, то тогава в съответствие с другите признаци, се поставя диагнозата.
  Откриването на болестта в ранен етап и предприемането на лечение са решаващи фактори за избягването на фаталния край. Лечението се провежда от ветеринар. За да се избегне заразата са нужни редовни годишни ваксинации на котката, дори и тя да живее само в апартамент.

Сподели в:

Ключови думи:

панлевкопения, заразно вирусно заболяване

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4261

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 97

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...