Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Котешки вирусен комплекс

Инфекциозни болести


Причини
   Причинителите на котешкия вирусен коплекс (заболяване на горните дихателни пътища) са две големи групи вируси – групата на херпесвирусите и групата на калицивирусите. Това е заразна болест, която се разпространява бързо сред котешки групи. При малките котета се наблюдава висока смъртност, в следствие на заразяване с болеста - 50% от малките умират. При възрастните смъртността е минимална. Болестта се предава с пряк контакт със секреции от очите, носа и устата чрез заразени съдове за вода и храна, но рядко по въздушно-капков път.
Клинична картина
   Симптомите се появяват от 2 до 17 дена след инфектирането, като болестта достига максимума си след 10 дена. За началото е характерно често кихане, което продължава 2-3 дена, после се развива конюнктивит с водниста секреция от носа и очите. Телесната температура се повишава, апетитът изчезва. Носово-очната течност става гъста, лепкава или гнойна. При инфектиране с херпесвирус котката получава спастична кашлица и е възможно да се развие възпаление на роговицата, като се образуват малки язвички по нея. Ако инфектирането е с калицивирус, се появяват малки язвички по лигавицата на устата – стоматит, при което котката губи усета си за вкус и отказва да се храни и да пие. Възможно е възникнат усложнения – обезводняване, изтощение и загуба на тегло, вирусна пневмония, които да доведат до смърт. Диагнозата се потвърждава със специални серологични кръвни тестове. Заразените котки трябва да се изолират за три-четири седмици, за да не се разболеят и другите. Помещението трябва да бъде топло и умерено овлажнено. Заради силното изтощение коткат трябва да бъде окуражавана да се храни ипие хода. Храната трябва да бъде кашообразна, разредена с вода. Допълнителни количества вода се дават през устата – между бузите и зъбите. Когато започне да се храни и да пие вода, означава, че започва лека по-лека да се оправя. Секрециите от носа, устата и очите трябва да се избърсват с навлажнен памучен тампон. Ако котката не се повлияе от домашното лечение и продължи да се влошава я заведете на ветеринар.

Сподели в:

Ключови думи:

котешки вирусен комплекс, заболяване на горните дихателни пътища, заразна болест

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...