Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Котешки урологичен синдром

Отделителна и пикочо-полова система


Причини
   Котешкият урологичен синдром се появява в резултат на запушване на уретрата от сгъстен секрет или твърда материя, съставена основно от кристали на магнезиево-аминиев фосфат, големи колкото песъчинки и в по-малки количества от кръв, слуз и бели кръвни клетки. За образуването на кристалите са виновни повишеното количество на магнезий в урината и промяната в нейният химичен характер – от киселинен той става алкален, като факторите за това са сухата храна, богата на магнезий, рядкото уриниране, намалената физическа активност и ограниченото приемане на чиста питейна вода. Дълго време за причина за котешкия урологичен синдром са били смятани бактериалният цистит и уретрит, но днес, след проведени изследвания, се е установило, че в повечето случаи причинителите не са бактерии.
Клинична картина
   Основните признаци на заболяването са продължителното клякане и позиви за уриниране. Болните котки често уринират на неподходящи места, мяукат силно, урината им е кървава и прокапва от вулвата или пениса. Долната част на корема е болезнена на допир и напрегната. В хода на болестта бъбреците престават да филтрират урина, токсичните вещества остават в кръвта и се развива бъбречна недостатъчност. Котката започва да се движи бавно, повръща и губи апетит. Това е спешно състояние, което може да доведе до необратими увреждания на бъбреците и смърт. Известно е, че когато са болни котките се усамотяват. Не допускайте котката да направи това и я заведете на ветеринар.
   Котешкият урологичен синдром изисква спешно лечение. Котката се хоспитализира, докато уринирането стане нормално. След като се върне обратно в къщи тя се поставя на диета за стопяване на осналите песъчинки. Храната, включена в диетата е бедна на магнезий. За пълното разтваряне на остатъчните кристали или камъни, диетата трябва да се поддържа един-два месеца. Важно е котката да се храни само по предписаната диета. Не трябва да й се дават риба, миди, сирене, добавки от витамини и минерали или остатъци от трапезата, тъй като съдържат магнезий. Трябва редовно да се сменя постелката на тоалетната на котката, тъй като някои котки не обичат да ходят в неизчистена тоалетна. Трябва да се насърчава да пие повече чиста вода, да се предпазва от затлъстяване и да се правят редовно физически упражнения. В случай, че не яде предписаната храна, към любимата й храна ветеринарят предписва химични добавки, в случай, че не страда от уремия, които да окисляват урината. При блокиране от кристали или камъни, които не се разтварят, се налага хирургична намеса, при която се отстранява част от пениса, с увеличаване отвора на уретрата. След възстановяването си котката уринира нормално, на определедото отходно място.

Сподели в:

Ключови думи:

котешки урологичен синдром, запушване на уретрата

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...