Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Чернодробна недостатъчност

Други


Причини
   Най-често срещаната причина за чернодробната недостатъчност е идиопатичната чернодробна липидоза. Други заболявания, предизвикващи чернодробна недостатъчност са инфекциозен перитонит, токсоплазмозата, котешката левкемия, ракът, който започва от там или има метастази, камъни в жлъчката, жълтеница, паразити (чернодробен метил). Химичните вещества, които са токсични за черния дроб, са въглеродния тетрахлорид, инсектицидите и опасни количества мед, фосфор, олово, селен и желязо. Лекарства, чиито странични ефекти, увреждат черния дроб са ацетаминофен (Tylenol), вдишани анестетични газове, антибиотици, диуретици, сулфамиди, антиконвулсивни, арсенови и някои стероидни препарати. Повечето медикаменти са безопасни, ако дозата им не се превишава.
Клинична картина
   Клиничната картина на заболелия черен дроб се характеризира с изморен и летаргичен вид на котката, повръщане, диария, загуба на тегло и болки в корема. Котката започва да пие много вода. При напреднала чернодробна недостатъчност се появяват симптоми на повишено вътречерепно налягане, преходна слепота, вцепенение, припадъци и кома. Лечението се основава на откриването на причината за заболяването. Трябва да се направят специални лабораторни изследвания – ултразвук, чернодробна биопсия, компютърна томография. Прогнозата зависи от времетраенето и размерите на чернодробната недостатъчност, и от това дали причината може да бъде излекувана.

Сподели в:

Ключови думи:

чернодробна недостатъчност

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4257

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 93

  Гласове: 46

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...