Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Стоматит

Уши, нос, гърлоПричини
   Причините за стоматита са периодонит, чужди тела, заседнали между зъбите или забодени в езика, имунната недостъчност, котешката левкемия, вирусната респираторна болест или бъбречната недостатъчност.

Клинична картина
Стоматит на Винсент
   Устата има изключително неприятна миризма, слюнката е кафява и гнойна и се стича по предните крака на котката, венците са ярко червени и кървят. Може да се усложни до синузит.

Некротизиращ, улцеративен (язвен) стоматит
   Това е много болезнена форма на стоматит. По езика, мекото небце и устните се образуват язвички, от повърхността на които излиза жълт, подобен на гной секрет. Слюнката първоначално е бистра, след това става червена и придобива миризма на гнило.

Гъбичен стоматит
   Този вид стоматит е резултат от продължително лечение с широкоспектърни антибиотици. Лигавиците на венците и езика се покриват с бели, меки петна, които се съединяват и образуват белезникаво покритие. В напреднал стадий на заболяването се появяват и болезнени язвички.

Сподели в:

Ключови думи:

стоматит, стоматит на винсент, некротизиращ, улцеративен язвен стоматит, гъбичен стоматит

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...