Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Кератит (помътнено око)

Очни болести


Причини
   Улцеративен кератит: най-честата причина за тази форма на заболяването е травма на окото, в следствие на която се образува язва или абразия, която не заздравява и се инфектира вторично. Друг причинител се смята котешкия херпесвирус.
   Хроничен дегеративен кератит (корнеална секвестрация): точната причина за появавата на тази форма не е известна, тя се среща при персийските, сиамките и домашните късокосмести породи най-често.
Клинична картина
   Кератитът представлява възпаление на роговицата, при което тя помътнява и губи прозрачноста си, а окото става силно болезнено. Други симптоми са кривогледството, очната секреция, потрузията на третия клепач и триенето с лапа на окото. При хроничния дегеративен кератит възпалената тъкан оформя кафява или черна плака по повърхността на роговицата (секвестър). При инфекциозната форма може да се загнат и двете очи. Лечението се провежда след консултация с ветеринар, но въпреки това всички видове кератит завършват със загуба на прозрачността на роговицата, което води до частична или пълна слепота на окото.

Сподели в:

Ключови думи:

кератит, помътнено око, корнеална секвестрация, възпаление на роговицата

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...