Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Тетанус

Инфекциозни болести


Причини
   Причинител на болестта е бактерията Clostridium tetani. От тетанус боледуват всички топлокръвни животни. При котките тя се среща рядко, тъй като имат естествен имунитет срещу нея. Заразяването може да стане чрез наранена кожа или открита рана, през които бактериите да навлязат в тялото.
Клинична картина
   Симптомите на тетануса могат да се появят от 2 до 14 дни след инфектирането. Бактерията се размножава в бедни на кислород тъкани и произвежда токсин, който уврежда нервната система. Краиниците и често опашката се изпъват, очните ябълки хлътват, устните се отдръпват, устата трудно се отваря и преглъщането става много трудно. При най-слабо дразнение се предизвикват мускулни спазми. Провеждането на лечение в домашни условия е невъзможно. Леталният край може да се предизвика от обезводняване, затруднено дишане и изтощение. Болестта може да бъде предотвратена чрез незабавно лечение на кожните рани.

Сподели в:

Ключови думи:

тетанус, clostridium tetani

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...