Внимание! Съдържанието в тази секция е с информационна цел. Диагностицирането и лечението на домашните любимци да се извършват само от ветеринарен лекар.

Трихофития

Гъбични болести


Причини
   Причинител на трихофитията е гъбичката - Microsporum canis, която атакува космите и космените фоликули. Инфекцията се предава чрез заразени косми от кучета или котки по гребени, килими, четки, играчки и мебели, и по почвата чрез споритена гъбата.
Клинична картина
   Клиничната картина се характеризира с появата на кръгло място, със червени ръбове, опадали косми и люспи в неговия център. Понякога се виждат само люспести петна, неравномерно опадали косми или няколко пречупени косъма на лицето и ушите. Срещатат се и котки, при които ноктите са деформирани, в резултат на инфекцията. Трихофитията не се характеризара със сърбеж, но понякога може да се появят и секретиращи струпеи, които да провокират чесане и близане. Ако котката е недохранена засегнати участъци от болестта могат да бъдат по-големи. Котките могат да бъдат само преносители на гъбичката, без да развиват симптомите на болестта. Трихофитията може да се предава от котка на човек и обратно, като децата и по-възрастните хора са по-податливи. Диагнострицира се чрез микроскопско изследване на остъргани частици от кожата или посявка.

Сподели в:

Ключови думи:

трихофития, microsporum canis

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...