4863

4

Птицечовката - какво знаем за нея

Раздел: Други

Категория: Любопитно

   

  Птицечовката отровна, снасяща яйца и с човка, тя е смятана за един от най-странните видове бозайници!!! Разпространена е в Австралия и Тазмания. През  19-ти век са представителите на вида са избивани почти до изчезване заради кожата си, но през 20 век са обявени са защитени от закона. Въпреки това, те продължават да биват избивани от бракониерите. Птицечовката е от клас Бозайници, разред еднопроходни. Еднопроходните са уникални с това, че снасят яйца, а не раждат малките си като останалите бозайници.

  

  Птицечовките са единствените бозайници, за които е известно, че имат рецептори за електростатично поле. Те откриват плячка та си като улавят електрически полета генерирани от мускулни контракции. Със своята човка, подобна на патешка, с плавателна ципа между пръстите на краката,с косматото си тяло и опашка като на бобър, птицечовката доста е озадачила учените,когато я видели за първи път през 1799 г.
  Човката им е мека и гъвкава и има гъста козина. Плавателната ципа на предните крака може да се прибира назад и по този начин се откриват нокти, с които животното може да копае в земята. Птицечовката живее в земни дупки край реките и се храни с ларви на насекоми и други безгръбначни.
   Когато се гмурка под водата, птицечовката затваря браздичките на главата си, където са разположени очите и ушите ѝ. Под водата бозайника

разчита на осезанието на супер чувствителната си човка,която улавя и електричните сигнали,излъчвани от скрити в тинята безгръбначни. Тя търси по дъното пресноводни рачета, червеи и други дребни животинки.

  Мъжките птицечовки имат отровни шипове на задните крака. Отровата е достатъчно силна да убие животно с размерите на куче, но не и човек. Въпреки че, ако имате нещастието да ви убоде птицечовка, ще ви се иска да сте мъртъв. Болката е изключително жестока и може да продължи с месеци.

Източник: www.otkrivateli.com     

Ключови думи:

птицечовка, странен бозайник, рецептори електростатично поле,

Сподели в:

Какво да правим ако котката ни затлъстее?

Какво е опасно за здравето на Вашата птица?

Какво чува котката?

Добави коментар

Коментар 4 от Renard monster 🦊

17:21ч
15.10.2013г.

Ехидните съ6то снасят яйца


Коментар 3 от Калояна Бешева

16:27ч
21.09.2012г.


Коментар 2 от Миглена Савова

16:12ч
21.09.2012г.

много са ми симпатични, птицечовките!


Коментар 1 от Калояна Бешева

15:59ч
21.09.2012г.


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Бобо

  Подаръци: 14

  Лакомства: 92

  Гласове: 22

Избор на редактора

Алекс

  Подаръци: 26

  Лакомства: 166

  Гласове: 30

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...